2024. március 19.
Norc Magazin Térkép

Térkép Rovat

Nyomtatott térképek helyett napjainkban már online térképeket használunk. Ha készülünk valahová, előtte a Street View-n megnézzük, hogy tudjuk mire kell számítanunk és autónkba épített vagy telefonos gps navigációval jutunk el úticélunkhoz.

GPS - Ezt kell tudni a mai navigációs készülékekről

Elvezetni valahová, ahol ezelőtt nem jártunk, nem ismerjük az utat, kihívást jelenthet, ha nincs mellettünk valaki, aki a térképet figyelve navigál. A mitfahrer szerepét azonban nem csak egy ember töltheti be. Nagy segítséget jelent a vezetésben egy navigációs készülék.

Térképes köztéri alkotás gyűjtemény

Pál Tamás 2006-ban elindította a szoborlap.hu oldalát, melyre feltöltötte saját fotóit és szabadverseit, melyet folyamatosan tovább bővített. Hat évvel később elindította a nonprofit kozterkep.hu oldalát, melynél már kifejezett célja volt, hogy minden hazai köztéri alkotás bekerüljön a térképes formában is kereshető adatbázisba.

Így hódította meg a Street View a világot

Kezdetben adatvédelmi aggályok nehezítették a Google Street View szolgáltatásának indulását Magyarországon, ami miatt közel négy évet kellett várni, mielőtt 2013 áprilisában elindult itthon is a népszerű térképszolgáltatás.