Így hódította meg a Street View a világot

Így hódította meg a Street View a világot

Kezdetben adatvédelmi aggályok nehezítették a Google Street View szolgáltatásának indulását Magyarországon, ami miatt közel négy évet kellett várni, mielőtt 2013 áprilisában elindult itthon is a népszerű térképszolgáltatás.

De mit is ad nekünk a rendszer?

Street View – 360 fokos panorámák

A Google az Utcakép vagy Utcanézet (angolul Street View) szolgáltatását először az USA-ban indította el 2007. május 25-én. A 2008-2014-es évek alatt a lefedettséget tovább bővítették világszerte, melynek keretében a térképszolgáltatás elért Magyarországra is.

Az Utcakép a Google Térkép egyik komponense, web alkalmazásként, vagy mobil telefonon Androidos vagy iOS-es alkalmazásként használható.

Az évek során funkciók tekintetében is sokat fejlesztették a rendszert. 2009-ben bekerült a teljes képernyős nézet, valamint az ún. okos navigáció, ami lehetővé tette, hogy a képeken a látnivalókra dupla-kattintás segítségével navigáljunk.

2010-be lehetővé tették, hogy saját panorámás beltéri képeket készítsünk üzletekről, amiket a térképen kék kör ikonokkal jelöltek. 2013-tól a kávézók és különböző boltok felbérelhettek egy profi fotóst, hogy készítsen panoráma képet üzletükről, amit aztán fel is töltöttek a Google Térképre.

Mára a világ nagy részén a városok utcái 360 fokban körbeforgatható panorámafotók segítségével bejárhatók, lehetővé téve emberek millióinak, hogy – még ha csak virtuálisan is -, de olyan helyekre eljussanak, ahová egyébként sosem jutnának.

Az utcaképre váltáshoz a Google térképen a jobb alsó sarokban található kis „emberkét” kell a megtekinteni kívánt utcára húznunk, és amennyiben az adott helyről vannak az adatbázisban utcafotók, a térkép átvált az utcanézetre.

Hogyan készülnek a fotók?

A Google „fotós” autója

A felvételekhez többgenerációs, mechanikus alkatrészeket teljesen nélkülöző, saját fejlesztésű kamerarendszereket használnak.

A felvételeket készítő autók tetején egy labdaszerűen kinéző, körbe irányuló kamerákat tartalmazó készülék van, melyet GPS és lézerek is kiegészítenek. Ezek segítségével készül el a háromdimenziós kép, melyet a térképen láthatunk.

Eleinte csak az autóval bejárható helyekről láthattunk képeket, de később a berendezéseket triciklire és kézikocsira is adaptálták, így már parkokba és más autóval megközelíthetetlen helyre is eljuthatunk, sőt, a síparadicsomok sem maradhatnak ki, mert léteznek speciálisan kifejlesztett motoros hószánok is.

Ahová még ezekkel sem lehet eljutni, oda is kialakítottak egy akkumulátoros berendezést, mely hátizsákszerűen felvehető és segítségével akár népszerű túrahelyekre is eljuthatunk a térképen. Természetesen a víz alatti világ sem maradhat ki a Street View nézetből, erre a célra is fejlesztettek speciális kamerát.

Nem sértik a személyiségi jogokat?

Személyiségi jogi aggályok

A Street View képeken személyiségvédelmi okokból a Google elhomályosítja a képeken szereplő emberek arcát, a rendszámtáblákat és a feliratok egy részét is. Ha valakit zavar, hogy háza vagy autója szerepel az utcaképen, kérheti, hogy homályosítsák el a házát, autóját.

Az osztrákok felfedezték, hogy a Google autók a felvételek készítése közben adatot gyűjtenek a személyes wifi hálózatokból, így kitiltották őket az országból. Végül a Street View 10. évfordulóján mégis engedélyezték a felvételek készítését (igaz csak a képeket, nem a videók rögzítését), de ekkor a Google halasztotta el a rendszer indítását. Így Európában utoljára Ausztria csatlakozott a Street View rendszerhez.