Szőnyegeinket újszerűvé varázsolhatjuk takarítógép segítségével

Otthon

Cikkünkből megtudhatja, mire számíthat, ha elkoszolódott szőnyegeit takarítógép segítségével tisztítja ki.

Gyakori porszívózás mellett is érdemes szőnyegeinket szőnyegtisztítóval is kisztítani

Sokan úgy gondolják, hogy a mai korszerű porszívók használata mellett már nem szükséges szőnyegeinket szőnyegtisztítógép segítségével kitisztítani. A gyakorlati tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy még heti többszöri igazán alapos porszívózás mellett sem lehetséges minden szennyeződést eltávolítani és a takarítógépek meglepően sok koszt kihoznak az egyébként tisztának tűnő szőnyegekből is.

Miben segít a szőnyegtisztítógép?

A profi szőnyegtiszítógépekbe professzionális tisztítószereket téve magunk is meglepődhetünk, hogy mennyi koszt kihoznak a szőnyegekből. A mosáshoz hasonlóan a tisztítószeres melegvíz fellazítja a szőnyeg szálai között megbúvó, a szövetszálakban megtapadó lerakódásokat és a rövid áztatás után a víz által kioldott por és egyéb kosz visszaszívható a szőnyegből. Így sokkal több szennyeződés eltávolítható, mint a szárazon alkalmazott módszerekkel, ráadásul a szőnyeg sem lesz csuromvizes, maximum egy nap alatt teljesen megszárad.

Akkor most vegyünk szőnyegtisztítógépet?

Az az igazság, hogy a profi szőnyegtisztítók drágák. A hipermarketekben és barkácsáruházakban kapható házi használatú gépek is harmincezer forint felett kezdődnek, ráadásul ezek hatékonysága meg sem közelíti a professzionális használatra szánt, többszázezres gépek tisztítási hatásfokát. Maximum akkor érdemes ilyen gépet vásárolni, ha életmódunk miatt nagyon hamar elkoszolódnak a szőnyegeink, de akkor is érdemesebb legalább egy félprofi gépre összesprórolni a pénzt.

Vásárlás helyett érdemesebb szőnyegtisztítót bérelni. Így nem kell foglalkoznunk a magas költségekkel, a gép tárolásával és szervizelésével, amikor szükségünk van rá, kihozzák, majd a munka végeztével el is viszik tőlünk. Ráadásul még a tisztítószert is kihozzák, így annak beszerzésével sem kell foglalkozni. A takarítógép kölcsönző cégek összerakják a berendezést és bemutatják a használatát is, valamint a takarításhoz jó tanácsokkal is segítenek.

+Tipp: a szőnyegtisztítógépek kárpittisztító tartozékkal is bérelhetők

Sokan nem tudják, de a szőnyegtisztító és a kárpittisztító gépek tulajdonképpen azonosak, csupán a szőnyeggel vagy kárpittal érintkező fejben különböznek. Érdemes tehát a kárpittisztító fejet is megrendelni a takarításhoz, így némi pluszmunkával kitakaríthatjuk a kanapét, a matracokat, a kárpitos székeket, de akár az autónkat is. A kölcsönző cégeknél általában úgyis van egy minimum bérlési idő, amit ritka, hogy szőnyegpucolással ki tudnánk tölteni, így mindenképpen megéri a kárpittiszító fejet is kérni és egy füst alatt tisztívá varázsolni otthonunk többi szegletét is.

Miért jobb, mint a por vagy hab kiszórásával és felporszívózásával történő szőnyegtisztítás?

Ezekkel a módszerekkel az a legfőbb baj, hogy a szennyeződésekhez kapcsolódva ugyan el tudják távolítani annak egy részét, azonban víz hiányában nem történik meg a szőnyeg átmosása és a kosszal együtt a por, illetve hab egy része is a szőnyeg szálai között marad. Ez olyasmi, mintha kihagynánk az öblítést a mosási folyamatban. Különösen kisgyermekesek, allergiások esetében lehetnek veszélyesek ezek a módszerek, mert még a használati útmutatók gondos betartása esetén sem biztos, hogy nem marad a vegyszerek jelentős része szőnyegünkben.

A gőztisztítóval jó ötlet szőnyeget tisztítani?

Nem jó ötlet, ugyan vannak cégek, akik ezt ígérik, a gőz önmagában egyáltalán nem tudja eltüntetni a szőnyeg szennyeződésit, maximum fellazítja azokat, de ezeket utána egy normál szőnyegtisztítóval még ki kellene tisztítani, így tehát nincs sok értelme. Ráadásul még az is előfordulhat, hogy a szőnyeg anyaga nem is teszi lehetővé a gőzölést. Ezt a módszert tehát inkább felejtsük el, és béreljünk profi szőnyegtisztítógépet szőnyegeink kipucolásához.

Kapcsolódó bejegyzések

CÍMKÉK