Szőnyegeinket újszerűvé varázsolhatjuk takarítógép segítségével

Szőnyegeinket újszerűvé varázsolhatjuk takarítógép segítségével

Cikkünkből megtudhatja, mire számíthat, ha elkoszolódott szőnyegeit takarítógép segítségével tisztítja ki.

Gyakori porszívózás mellett is érdemes szőnyegeinket szőnyegtisztítóval is kisztítani

Sokan úgy gondolják, hogy a mai korszerű porszívók használata mellett már nem szükséges szőnyegeinket szőnyegtisztítógép segítségével kitisztítani. A gyakorlati tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy még heti többszöri igazán alapos porszívózás mellett sem lehetséges minden szennyeződést eltávolítani és a takarítógépek meglepően sok koszt kihoznak az egyébként tisztának tűnő szőnyegekből is.

Miben segít a szőnyegtisztítógép?

A profi szőnyegtiszítógépekbe professzionális tisztítószereket téve magunk is meglepődhetünk, hogy mennyi koszt kihoznak a szőnyegekből. A mosáshoz hasonlóan a tisztítószeres melegvíz fellazítja a szőnyeg szálai között megbúvó, a szövetszálakban megtapadó lerakódásokat és a rövid áztatás után a víz által kioldott por és egyéb kosz visszaszívható a szőnyegből. Így sokkal több szennyeződés eltávolítható, mint a szárazon alkalmazott módszerekkel, ráadásul a szőnyeg sem lesz csuromvizes, maximum egy nap alatt teljesen megszárad.

Akkor most vegyünk szőnyegtisztítógépet?

Az az igazság, hogy a profi szőnyegtisztítók drágák. A hipermarketekben és barkácsáruházakban kapható házi használatú gépek is harmincezer forint felett kezdődnek, ráadásul ezek hatékonysága meg sem közelíti a professzionális használatra szánt, többszázezres gépek tisztítási hatásfokát. Maximum akkor érdemes ilyen gépet vásárolni, ha életmódunk miatt nagyon hamar elkoszolódnak a szőnyegeink, de akkor is érdemesebb legalább egy félprofi gépre összesprórolni a pénzt.

Vásárlás helyett érdemesebb szőnyegtisztítót bérelni. Így nem kell foglalkoznunk a magas költségekkel, a gép tárolásával és szervizelésével, amikor szükségünk van rá, kihozzák, majd a munka végeztével el is viszik tőlünk. Ráadásul még a tisztítószert is kihozzák, így annak beszerzésével sem kell foglalkozni. A takarítógép kölcsönző cégek összerakják a berendezést és bemutatják a használatát is, valamint a takarításhoz jó tanácsokkal is segítenek.

+Tipp: a szőnyegtisztítógépek kárpittisztító tartozékkal is bérelhetők

Sokan nem tudják, de a szőnyegtisztító és a kárpittisztító gépek tulajdonképpen azonosak, csupán a szőnyeggel vagy kárpittal érintkező fejben különböznek. Érdemes tehát a kárpittisztító fejet is megrendelni a takarításhoz, így némi pluszmunkával kitakaríthatjuk a kanapét, a matracokat, a kárpitos székeket, de akár az autónkat is. A kölcsönző cégeknél általában úgyis van egy minimum bérlési idő, amit ritka, hogy szőnyegpucolással ki tudnánk tölteni, így mindenképpen megéri a kárpittiszító fejet is kérni és egy füst alatt tisztívá varázsolni otthonunk többi szegletét is.

Miért jobb, mint a por vagy hab kiszórásával és felporszívózásával történő szőnyegtisztítás?

Ezekkel a módszerekkel az a legfőbb baj, hogy a szennyeződésekhez kapcsolódva ugyan el tudják távolítani annak egy részét, azonban víz hiányában nem történik meg a szőnyeg átmosása és a kosszal együtt a por, illetve hab egy része is a szőnyeg szálai között marad. Ez olyasmi, mintha kihagynánk az öblítést a mosási folyamatban. Különösen kisgyermekesek, allergiások esetében lehetnek veszélyesek ezek a módszerek, mert még a használati útmutatók gondos betartása esetén sem biztos, hogy nem marad a vegyszerek jelentős része szőnyegünkben.

A gőztisztítóval jó ötlet szőnyeget tisztítani?

Nem jó ötlet, ugyan vannak cégek, akik ezt ígérik, a gőz önmagában egyáltalán nem tudja eltüntetni a szőnyeg szennyeződésit, maximum fellazítja azokat, de ezeket utána egy normál szőnyegtisztítóval még ki kellene tisztítani, így tehát nincs sok értelme. Ráadásul még az is előfordulhat, hogy a szőnyeg anyaga nem is teszi lehetővé a gőzölést. Ezt a módszert tehát inkább felejtsük el, és béreljünk profi szőnyegtisztítógépet szőnyegeink kipucolásához.