Szőnyegeink cseréjével otthonosabbá tehetjük lakásunkat

Szőnyegeink cseréjével otthonosabbá tehetjük lakásunkat

Szőnyegek segítségével alapvetően megváltoztathatjuk lakásunk hangulatát, egy jól megválasztott szőnyeg otthonossá teszi a legegyszerűbben berendezett lakást is.

Miért fontosak a szőnyegek otthonunkban?

Bármilyen stílusban is rendezzük be otthonunkat, a szőnyegek megválasztása mindig alapvető hatással lesz annak stílusára, így igyekeznünk kell, hogy a bútorokhoz illeszkedő, azok stílusjegyeit kiemelő, otthonunk fényét emelő szőnyegeket válasszunk.

Ha megengedhetjük magunknak, választhatunk drága, márkás, dizájner szőnyegeket is, de ha korlátozottabbak lehetőségeink, akkor is találhatunk bőven jó árú és jó minőségű szőnyeget, melyek ugyanúgy meg lehet változtatni otthonunk hangulatát.

A különböző funkciójú helyiségek eltérő típusú szőnyegeket igényelnek, de biztosra vehető, szőnyegek hiányában befejezetlennek, esetlegesnek fog tűnni még a legdrágábban berendezett szoba is. Érdemes a szőnyegekhez illeszkedő függönyöket és párnákat is választani, így még professzionálisabb hatást tudunk elérni.

Mi a szőnyegek funkciója?

A szőnyegek általában melegséget, puhaságot képviselnek, de a színekkel és anyagokkal játszva akár vizuális fókuszpontként is szolgálhatnak.

Hideg padló esetén, például családi házak alsó szintjén még hőszigetelő funkciót is elláthatnak, vagy az emeleti szobák hangszigetelését is segíthetik ha elegendően vastag típust választunk.

Milyen szőnyeget válasszunk?

Érdemes az adott helyiség funkciójának megfelelő szőnyeget választani:

  • Nappaliba válasszuk a legjobb minőségű szőnyeget, mert itt a legfontosabb a látványa, ezt használjuk leggyakrabban és itt fontos leginkább ügyelni a tisztíthatósági szempontokra is. Miután itt sok időt töltünk, érdems gyapjúból vagy más természetes anyagból készült szőnyeget választani.
  • Az étkezőasztal alá minél simább, rövid szálú, síkszövésű, könnyen tisztítható, tartós és a szennyeződéseknek ellenálló szőnyeget terítsünk le. Akár érdemes mosható ún. rongyszőnyegben is gondolkodni.
  • Az előszobában fontos szempont a kopásállóság, itt is a rövidebb szálú típusokat részesítsük előnyben.
  • A hálóban nincs szükségünk nagy méretű szőnyegekre, de nagyon fontos, hogy az ágyból felkelve puha és kellemes érzés legyen a szőnyegre kilépni.
  • Gyerekszobába érdemes vastagabb, puhább, akár az egész szobát lefedő méretű szőnyeget választani.
  • A fürdőszobában sem kell lemondanunk a szőnyegekről, itt azonban fontos, hogy funkcionális, nedvszívó, de gyorsan száradó típusokat válasszunk, melyeket akár mosógépben is tisztíthatunk.
  • Kültéren se feledkezzünk meg a szőnyegekről, készülnek speciális szőnyegek, melyek jól bírják az időjárás viszontagságait. Segítségükkel sokkal otthonosabb lehet erkélyünk vagy teraszunk is.

Vigyázzunk szőnyegeinkre

Szerencsére a szőnyegek cseréje nem ró hatalmas terhet pénztárcánkra, de azért érdemes vigyáznunk a szőnyegekre, így hosszú távon díszíthetik otthunkat. Fontos, hogy ha szennyeződnek, lehetőség szerint minél előbb tisztítsuk meg őket, hogy ne ivódjon be mélyen a szálak közé a kosz, ha pedig nagyobb baleset történik, például kiömlik rájuk a bor vagy hasonló, végezzünk vagy végeztessünk rajtuk profi szőnyegtisztítást.