Mit tegyünk, ha elromlik a mosógépünk

Mit tegyünk, ha elromlik a mosógépünk

Cikkünkből megtudhatja, mit tegyen, ha elromlik mosógépe. Érdemes gyorsan intézkedni, nehogy kifogyjon a tiszta ruhákból.

A civilizált társadalom, a nagybetűs XXI. század a mi kényelmünket és a kényelmünket szolgáló elektronikai, háztartási cikkek fénykorát képviseli. Egy olyan életvitel és életritmus jellemzi mai világunkat, ami már nem a kézzel mosásról szól, ami túlontúl időigényes és jelentős energia-befektetéssel jár. Ma a dolog úgy áll, hogy piszkos ruhákat egyszerűen csak a mosógépbe kell tenni, a mosószer, öblítő hozzáadása és a programozás után már csak annyi a dolgunk, hogy a „START” gomb megnyomásával elindítsuk a mosást, majd a programot követően gyönyörködjünk a frissen mosott és ragyogó ruhákban.

De mit tegyünk, ha elromlik mosógépünk?

A nagy elektronikai cikkeket gyártó és forgalmazó cégek pontosan tudják, hogy amit a fogyasztók megvásárolnak, azokat bizony rövid időn belül, gyakran akár három év múlva vihetik is a szervizbe, mert vagy csak néhány alkatrészt kell cserélni a készülékben vagy teljesen fel is kell újítani. A mosógépeknél is ez a helyzet sajnos. Ha szerencsénk van, a mosógépszerelő helyben meg tudja javítani gépünket és nincs szükség arra, hogy a műhelyébe kelljen beszállítattni, ilyenkor ugyanis jóval tovább kell nélkülözni gépünket és lényegesen magasabb költségekkel is kell számolnunk.

Fontos, hogy a mosógép meghibásodásakor minél előbb szerelőt hívjunk, mert már néhány nap alatt is hatalmas mennyiségű szennyes ruha tud felhalmozódni és sajnos gyakori, hogy a szerelők nem tudnak egyből jönni.

Mik a tipikus mosógép meghibásodások?

Mosási problémák esetén elsőként mindig érdemes ellenőrizni a mosószer és öblítőszer tartályokat, a visszamaradó lerakódások ugyanis eltömődéseket okozhatnak. Szintén hasznos a szűrőt is rendszeresen kitiszítani, mert az is eltömődhet. Ahol kemény a víz, a vízkő is problémát jelenthet, célszerű gondoskodni a rendszeres vízkőmentesítésről is.

Gyakori, hogy a készülékből szivárog a víz. Gyakran éppen csak a mosás végére gyűlik össze egy kisebb tócsa a gép alatt, ami akár rejtve is maradhat egy ideig, amíg valamelyik oldalon láthatóvá válik. Ez általában valamilyen szigetelési probléma és főleg régebbi gépeknél fordulhat elő. Szerencsére általában helyben, viszonylag kis költséggel javítható probléma.

Szintén gyakori hiba, ha a gép nem, vagy nagyon zajosan ereszti le a szennyvizet. Ilyenkor általában a szivattyú dugul el vagy hibásodik meg, szerencsésebb esetben csak a kifolyócső dugul el. Dugulás esetén még viszonylag egyszerű a megoldás, de a szivattyú meghibásodásakor már sajnos magasabb költségekkel kell számolni.

Amikor menet közben csörgés-csattogás hallható, érdemes arra gyanakodni, hogy a dob mellé kerülhetett valami a bepakoláskor, de sajnos az is megeshet, hogy a mosógép valamely alkatrésze vált le a helyéről, és ez okozz a lármát. Ilyenkor nagyon fontos, hogy lehetőleg minél előbb állítsuk meg a mosást, mert komoly károkat okozhat a gépben ha így használjuk. Egyes típusoknál lehetőség van arra, hogy a dob alján lévő szerelőnyíláson át ki tudjuk szedni a beakadt mosnivalót, ha ilyen a gépünk, érdemes ezzel megpróbálkozni.

Ha gépünk el sem indul, vagy nem tölt, esetleg nem melegszik vagy a programmal vannak problémák, akkor mindenképpen szerelőt kell hívjunk. Rengetegféle hiba okozhatja ezeket, de a jó hír, hogy a gyakorlott mosógépszerelők általában meg tudják javítani őket.

Lehet a mosógépjavítás ára annyi, mint egy új gépé?

Sajnos akár ez is megtörténhet, bár jellemzően a szerelők a kiszállási díj ellenében adnak egy előzetes ajánlatot, melyet tanácsukkal is kiegészítenek, így nem valószínű, hogy mindenáron javítani akarjánk a teljesen leamortizálódott gépeket is. Tehát lehet, hogy a javítás összege magas, de ha javasolják, általában megéri elvégeztetni, mert ezáltal újra használatba vehetjük gépünket, míg a javítási költségért valószínűleg csak egy nagyon gyenge minőségű gépet kaphatnánk, mely akár egy-két év alatt szintén elromolhat. Fokozottan igaz ez régi típusok esetén, amelyből akár egy húsz éves gép is menthető némi befektetéssel, ami a javítást követően még évekig működhet hibamentesen. Igaz, ezek a gépek nem energiatakarékosságukról és kényelmi funkcióikról híresek.

Hogyan készüljünk fel a mosógépszerelő érkezésére

Számítsunk arra, hogy a szerelő valószínűleg körben le fogja szerelni a mosógép burkolatát, így lehetőség szerint minden mozdíthatót vigyünk ki a fürdőszobából (pl. szennyestartót, széket, mozdítható polcos tárolókat, stb.), hogy minél nagyobb hely álljon rendelkezésre. Felmosóvödröt és törlőrongyot is jó ha előkészítünk és esetleg papírtörlőre is szüksége lehet. A szakemberek természetesen igyekeznek a legkevesebb rendetlenséget okozni, de sajnos a gép szétszerelése során biztosan keletkezni fog némi kosz.

Szerencsés esetben nem csak a hiba megállapítása, de a javítást is helyben megtörténik, de ha alkatrészre kell várni vagy el kell vinni a gépet a műhelybe, komoly kényelmetlenségre számíthatunk. Ilyenkor érdemes körülnézni a környékünkön, hátha találunk mosodát, amely kisegít a kellemetlen helyzetből.