Csőtöréssel kapcsolatos hibák elhárítása, javítása

Csőtöréssel kapcsolatos hibák elhárítása, javítása

A csőtörés vagy csőrepedés általában látványos vízfolttal, teljesen átázott plafonnal vagy oldalfallal jár. Úgy is lehet azonban vízszivárgás, hogy annak még kézzel fogható jelét nem látni, ezt szokták rejtett csőtörésnek is nevezni.

A csőtörés javításával, elhárításával kapcsolatos legfontosabb információkat szedtük csokorba.

Mitől lesz valakinél csőtörés?

Csőtörések kialakulása

A legtöbb esetben egész egyszerűen a régi vezetékek elöregednek, korrodálnak, felületükön sérülések alakulnak ki, amik idővel átengedik a vizet, így vízszivárgás, majd súlyosabb esetben csőtörés alakulhat ki.

Ezen kívül ott vannak még a környezeti hatások is, a földben futó vezetékeket a fák gyökerei benőhetik, megsérthetik, ami szintén problémához vezet.

A nem megfelelő kivitelezés következtében (a fagyhatárt figyelmen kívül hagyva) sokszor a víz és csatornavezetékeket nem elég mélyre ásva vezetik, így egy hidegebb tél következtében azok elfagyhatnak, a kötéseknél könnyen szivárgás alakulhat ki.

Mit tegyünk, ha csőtörésünk van?

Csőtörés elhárítása a házban

Az egyik legtipikusabb jelenség, a vizes helyiségek falának vizesedése. Ezt általában valamelyik víz, vagy fűtési cső elrepedése okozza. Úgy lehet talán jól elképzelni, hogy a lassan, de folyamatosan csöpögő víz idővel befolyik a padló rétegrendjei közé, ahonnét nem tud elpárologni, ezért a falon, vagy az alsó szint mennyezetén kicsapódva, egyre növekvő vizes foltot hagy maga után.

Az ilyen jellegű probléma esetén hónapokig is eltarthat, míg végül a vizesedés megjelenik. Az elhárítás így nem SOS sürgősségű, minél tovább várunk azonban, feltehetőleg annál nagyobb felületen fog károkat okozni.

A beázott fal javítása nem egyszerű azonban, mert a probléma helye közel sem biztos, hogy épp a szemmel is látható ázott felületnél található. Ezek a felületek sokszor a szomszédos falon, az alsó szint plafonján jelentkeznek, de a hibás csőszakasz valójában mondjuk épp a fürdőszoba padlójában található.

Erősen ajánlott a kivizsgálást műszeres beméréssel kezdeni, hogy csak a ténylegesen hibás résznél kelljen a burkolatokat megbontani. Erre vannak egyébként specializálódott cégek, az ország egész területén vállalnak kiszállást.

Mi a helyzet a padlófűtéssel?

A központi fűtési rendszer szivárgása általában úgy jelentkezik, hogy a kazán elveszíti a nyomást, a keringetett vizet ismétlődően újra kell tölteni. Súlyosabb esetben a padló felületén állni fog a víz, kevésbé élénk szivárgásnál viszont elképzelhető, hogy a kifolyt víz a padló rétegrendek között elfolyik, így szemmel szinte észrevehetetlen.

A vizsgálatnál jól használható a hőkamera, mert a meleg vizes és fűtési rendszereknél a csövekben futó víz hőmérséklete jól elkülöníthető a környezet hőmérsékletétől. Ha valamiért a hőkamera nem használható, akkor nedvesség vizsgálót és jelzőgázos bemérést is alkalmaznak a szakemberek.

Mi van, ha szinte ömlik a víz?

Súlyosabb esetben a csövek akár el is repedhetnek, nagyobb lyukak alakulhatnak ki, amin keresztül jelentős mennyiségű víz tud elfolyni. Ilyenkor célszerű a vízcsapot elzárni és áramtalanítani a lakást. A csőtörés elhárítással foglalkozó gyorsszolgálatok fel vannak szerelve az ilyen esetekhez szükséges eszközökkel, mint pl. szivattyú.

Kerti csőtörések

A kerti csap meghibásodása talán a leggyakoribb eset a kerti csőtörésekkel kapcsolatban. Itt is sokszor az elfagyás a fő probléma, de nem ritka, hogy a leeresztő szelep romlik el, és engedi a vizet folyamatosan.

Ennek jelei általában a vízaknában felgyülemlő víz.

A nem megfelelően téliesített akna is okozhat gondokat, ugyanis a fagy beálltával az itt található vízóra elfagyhat, felülete sérülhet. Ennek javítása igen költséges, különös tekintettel arra, hogy azt csak erre szakosodott szakemberek cserélhetik.