Zsírleszívás: fogyás műtéttel vagy anélkül

Zsírleszívás: fogyás műtéttel vagy anélkül

Az évek alatt lerakódott súlyfeleslegtől nem könnyű megszabadulni. Nem beszélve arról, amikor az ember alkata, adottságai is rontják a hagyományos módszerek – diéta, sportolás – hatékonyságát. Elkeseredésünkben mindent megpróbálunk, a csodaszerektől a különböző fogyókúrás étrendekig, mindhiába.

Van azonban megoldás, még ha elsőre ijesztőnek is hangzik a műtét és a plasztika hangzása.

A következőkben segítek eligazodni a zsírleszívás és a hasplasztika műtétekkel kapcsolatos kérdésekben.

Zsírleszívás: műtét és lábadozás

Ha a műtét mellett döntünk, választhatjuk a klasszikus zsírleszívást, ami egy plasztikai beavatkozás, melynek során a lerakódott zsírpárnák kerülnek eltávolításra. A műtétet általában megelőzi egy konzultáció a választott plasztikai sebésszel, aki a páciens megvizsgálása után, személyre szabott javaslatokat tesz a zsíreltávolítással kapcsolatosan.

Milyen testrészeken használható az eljárás?

A legtöbbek a hason, a derék környékén és a combokon felgyülemlett feleslegtől szeretnének így megszabadulni, de a technológia lehetőséget ad a toka, a felkar vagy akár a térd korrekciójára is.

Érdemes még megjegyezni, hogy az eljárás csak helyi, körülírt zsírlerakódások korrekciójára alkalmas, általános kövérség ellen nem. Az elvárható eredmény a kontúr javítása. Az adott területből nem lehet az összes zsírt eltávolítani. A mintegy 10-20 százalékban visszamaradó zsírsejt okán a visszahízás sem kizárt.

Műtét előtti tudnivalók

A műtétet plasztikai sebész szakorvosi vizsgálat előzi meg. Itt az orvos-páciens viszony megteremtése, állapotfelmérés, a felkészülés a cél, ezután szó esik a műtéthez szükséges laboratóriumi, belgyógyászati vizsgálatokról, a lehetséges szövődményekről, az otthoni ápolási teendőkről, valamint a gyógyulás szakaszairól.

A vizsgálat a teljes körű szóbeli felvilágosítással és a betegtájékoztató jegyzőkönyvének aláírásával végződik. A zsírleszívás elvégzése előtt, ha altatásban történik, aneszteziológus is megvizsgálja a műtétre várót.

A műtét folyamata

A műtéti zsírleszívás lényege, hogy az előzőleg bejelölt hasi területen egy steril lazító folyadék kerül bejuttatásra, amely fellazítja és feloldja az eltávolítani kívánt zsírszövetet. Kanül és vákuum segítségével történik meg a folyékonnyá vált zsírszövet eltávolítása kis bemetszéseken keresztül. Ezeket a pici nyílásokat plasztikai bőrvarratokkal zárják. A nyomókötést egy kompressziós ruha segítségével rögzítik, amit tanácsos 6 hétig viselni.

Zsírleszívás után - lábadozás

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, amely alatt az élettani funkciók stabilizálódnak, majd a beteg saját lábán, kísérővel elhagyhatja a klinikát.

A varratok szedésére egy hét múlva kerül sor, a végeredmény mintegy három hónap múlva látható.

Lehetséges szövődmények a leggondosabb orvosi körültekintést követően is kialakulhatnak. Többek között ödéma, vérömleny, gyulladás, utóvérzés. Idejében felismerve jól kezelhetők. Ezek felismerését szolgálja a műtétet követő megfigyelés.

Mi a helyzet az árakkal?

A klinikák általában egyéni árszabást alkalmaznak, hiszen nincs két pontosan egyforma eset. Általában azonban a vizsgálati konzultációs díjra 15.000 Ft-ot, a műtétre egy 10x15 cm-es felület esetén 90-140.000 Ft-között, altatásra 90.000 Ft-ot, egyéb magánklinikai díjakra pedig 70,000 Ft-ot lehet nagyságrendileg kalkulálni.

Miben segít a hasplasztika

A hasplasztika magába foglalja a hasfal összes rétegén (bőr, zsírszövet, izom) végzett különféle műtéteket, amelyek célja a nem kívánt állapot megszüntetése, és az eredetit legjobban megközelítő állapot helyreállítása. A hasfal elváltozásai következhetnek az elhízásból, hirtelen fogyásból, oka lehet a terhesség, hormonális elváltozások, előző műtéti beavatkozások. Esztétikai és működési problémák okozói is lehetnek.

A hasfal kötényszerű lelógásakor az összeérő bőrfelületek közötti váladékképződés miatt kialakulhat irritáció, valamint gombás eredetű gyulladás. A műtétre tehát mind esztétikai, mind egészségügyi szempontból is szükség lehet.

A hasplasztika műtét előtt

A plasztikai műtétet szakorvosi vizsgálat előzi meg. A konzultáció során megbeszélésre kerülnek a páciens lehetőségei és elvárásai a műtéttel kapcsolatban. Ekkor esik szó a szükséges laboratóriumi, belgyógyászati vizsgálatokról, az érzéstelenítés fajtáiról, a gyógyulás szakaszairól és a lehetséges szövődményeiről.

A műtét folyamata és a lábadozás

A hasplasztika műtét altatásban történik. Egy vízszintes bemetszésen keresztül kerül a felesleges bőr, kötőszövet, zsírszövet eltávolításra. A köldöknek, szükség esetén új helyet formálnak, majd a megfelelő műtéti eljárással a seb lezárásra kerül. A műtét végén kompressziós haskötő kerül felhelyezésre.

A műtét után legalább 48 órás megfigyelési időt szükséges a klinikán tölteni, amikor az élettani funkciók (vérnyomás, széklet, vizelet) stabilizálódik. Antibiotikum és fájdalomcsillapító alkalmazása is javasolt a viszonylag nagy területen végzett beavatkozás miatt.

A betegnek vállalnia kell az otthoni ápolás megszervezését, kímélő életmód és pihenés javasolt otthonában.

A varratok eltávolítása a 2.-3. héten történik, a kompressziós haskötő viselése 6 hétig javasolt. Az esztétikai eredményre 3-5 hónap a várakozási idő.

Számíthatunk-e szövődményekre?

Lehetséges szövődmények

Korai szövődmények lehetnek az utóvérzés, gyulladás, amelyek a 48 órás, műtét utáni klinikai megfigyelés alatt jól kezelhető.

Késői szövődmények közé soroljuk a hasfali sérv kialakulása, a hasfal érzéketlenné válása, légzési nehézségek.

Árak

Pontos összeg az első vizsgálat után állapítható meg. Egyéntől és a beavatkozástól függ. Ezek az adatok általánosak, és tájékoztató jellegűek.

  • Vizsgálat és konzultációs díj: 15.000,- Ft
  • Részleges (mini) hasplasztika: 400.000,- és 520.000,- Ft
  • Teljes (köldök áthelyezéssel): 750.000,- és 900.000,- Ft
  • Altatás: 90.000,- Ft
  • Magánklinikai szolgáltatási díj: 70.000,- Ft