Autótartozékok a kényelmes utazásért

Autótartozékok

Az emberi természet velejárója a folyamatos terjeszkedés; gyarapodik a család, gyarapodnak a vagyontárgyak, viszont fogy a hely. A családi utazások alkalmával bukik ki ez igazán, amikor hezitálni kell, hogy vigyünk-e mindent, amit csak szeretnénk, de a hátsó szélvédőn már ki se lehet látni, az utasoknak pedig kezüket-lábukat be kell húzni, hogy elférjenek, vagy utazzunk kényelmesen, de hagyjuk otthon a cuccaink felét.

De akkor mi a megoldás? Mekkora autót vegyek, amiben tényleg minden és mindenki elfér?

Szerencsére van más megoldás is, mint folyamatosan egyre nagyobb és nagyobb autót vásárolni. Sőt! Az alábbi megoldásokkal a hétköznapokban közlekedhet egy kisebb autóval, mellyel könnyebb a forgalmas utakon haladni, valamint parkolni, majd amikor szükség van rá, könnyedén megnövelheti autója rakterét:

Tetőcsomagtartóval

Többféle megoldás létezik az autónk rakterének növelésére, de mind közül a legsokoldalúbb a tetőcsomagtartó keresztrúd, mert sokféle specifikus én univerzális hordozóeszközt szerelhetünk rá. Fontos tudnivaló, hogy a közhiedelemmel ellentétben még nem készült valóban univerzális tetőcsomagtartó / kereszttartó, így minden esetben érdemes konzultálni szakemberrel, vagy olyan webáruházból rendelni, ahol pontosan beazonosítható mely tetőcsomagtartó mely autóra szerelhető fel.

A szállítóeszközök közül a legismertebb megoldás a tetőbox, melybe méretétől függően tehetünk táskákat, bőröndöket, babakocsit, vagy akár sífelszerelést is. Vásárlás előtt érdemes figyelembe venni a tetőbox méretén kívül a formáját, terhelhetőségét, biztonsági tényezőit.

Amikor a méret a lényeg

Autótartozékok amega studio
Autótartozékok amega studio

Jellemzően a tetőboxok 300-400-500L körüli űrtartalommal rendelkeznek. Amennyiben inkább síeléshez szükségeltetik a plusz raktér, érdemes egy kevésbé széles, ám annál inkább hosszúkás tetőbokszot vásárolni. A feleslegesen széles doboz kihasználatlanul okoz többletfogyasztást utunk során, mivel minél nagyobb a felület, annál nagyobb a légellenállás.

Fontos tudnivaló, hogy bár az nem gond, ha a doboz orra a szélvédő fölé lóg egy 10-20 cm-el (aerodinamikai szempontból jobb is és ennyi még nem zavar a kilátásban), de az már kellemetlenebb, ha olyan hosszú bokszot választunk, ami akadályozza a csomagtartó ajtó kinyitásában.

Hogyan válasszak biztonságos tetődobozt?

-A biztonság ebben az esetben két részre bomlik; utazás közben, pihenők során. Egy megfelelően erős falú, lehetőleg rugalmas anyagú tetőboxnál nagyobb esélyünk van rá, hogy egy hirtelen fékezés során sem száll el a holmink.

-Figyelembe kell venni, hogy a zárbetét sajnos nem egy trezor, de elengedhetetlen kellék; egész éjszakára például nem tanácsos a bokszban hagyni értékeket, viszont arra pont elegendő, hogy ne kelljen aggódni és őrizni az autót minden egyes pihenőnél.

Vannak azonban speciális helyzetek, amikor valami nem fér el a tetőboxban, vagy túl hosszú doboz kellene az autóhoz képest. Ezekre az esetekre vannak specifikus hordozó egységek.

Síléctartó

Menabo Síléctartó
Menabo Síléctart, tetőcsomagtartó

Nagy előnye, hogy alig okoz többletfogyasztást, hiszen két kisebb tartókonzol kerül csupán az autó tetejére. Csatlakozási módja szerint megkülönböztetünk tetőcsomagtartóra-, és mágnessel közvetlen az autó tetejére rögzülő síléc- és snowboardtartót. Ezek a felszerelések is különböző méretekben készülnek, a carving sílécekhez pedig speciális, magasított hordozóra van szükség, mellyel biztonságosan rögzíthetőek a magaskötésű lécek anélkül, hogy az autó fényezését megkarcolnák.

Kerékpártartó

Kerékpárjainkat sokféle módon tudjuk szállítani kisebb személyautóval is. Hogy kinek melyik mód felel meg leginkább, az függ az autó kialakításától, valamint a szállítani kívánt bicikli(k)től.

Ma Magyarországon talán a legkedveltebb forma a tetőcsomagtartón történő szállítás, aminek nagy előnye, hogy tolatásnál nem okoz gondot a bicikli, illetve a tartókonzol, hátránya viszont, hogy egész úton figyelni kell a lelógó faágakra, illetve egyéb olyan akadályokra, amik érinthetik a kerékpárokat. A magasabb autóknál relatíve nagyobb erőkifejtésre lehet szükség, hogy rögzítsünk akár 3-4 bringát.

Szintén népszerű megoldás a vonóhorogra szerelhető kerékpártartó. Kicsit visszavetette ezt 2017.-ben egy törvénymódosítás, ami szerint szürke rendszámot kell igényelni azon kerékpártartó eszközökhöz, melyek takarják a hátsó rendszámtáblát.

Az eredeti célkitűzés szerint ezzel könnyítették volna meg azok életét, akik gyakran szállítanak biciklit, a gyakorlatban viszont pont, hogy nehézségeket okozott, így végül enyhítettek a szabályozáson, és ma már opcionálisan igényelhető a szürke rendszám, de nem kötelező! Érdemes tehát kihasználni a vonóhorgot, mert ez a legprofibb módja a kerékpárszállításnak, valamint nem okoz többletfogyasztást sem.

Kevésbé gyakori a hazai utakon, de szintén praktikus módja a kerékpárszállításnak, a hátsó ajtóra szerelhető típus. Előnye, hogy nem kell magasra emelni a kerékpárokat, van olyan típus, ami nem takarja a rendszámot és nincs szükség vonóhorogra, ezzel szemben nem minden autótípusra szerelhetőek fel ezek az eszközök, valamint a csatlakozás módjától függ, hogy ki tudjuk-e nyitni a csomagtartó ajtót, vagy sem. Akárcsak a tetőcsomagtartó, ez is autóspecifikus termék, ez esetben is feltétlenül fontos az autónkkal kompatibilis modellt keresni!